FIȘĂ TEHNICĂ
DE INTERVENȚIE RAPIDĂ PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA
PUNCTULUI SLAB
Nume element care a dat
punctul slab: E1
Figura 1 Schemă flux activități
Alimentările materiilor prime și materialelor în
procesele de producție constituie o cauză primară de accidente.
Puteți fi accidentat:
-datorită contactului accidental cu
componente fierbinți- sau foarte reci- pregătite pentru alimentare;
-la contactul accidental cu
suprafețe cu muchii tăioase și/sau colțuri care pot agăța (de exemplu foi de
tablă transportate în vederea prelucrării);
-datorită prăbușirii accidentale,
sub efectul gravitației a unor materii prime sau materiale pregătite pentru a
fi utilizate- de exemplu saci de ciment lăsați neasigurați în marginea unei
schele;
- la contactul cu substanțele chimice , prafuri, pulberi, vapori, gel sau
substanțe folosite pentru pregătirea prelucrării;
-prin contactul cu substanțe chimice periculoase care pot arde, exploda,
coroda, otrăvi sau irita- inclusiv cu substanțe și produși auxiliari
prelucrării (lichid de răcire, substanțe de ungere, etc.);
-dacă intrați din greșeală în contact cu lichide sau gaz sub presiune (de
exemplu, la alimentarea unui dozator de bere);
Accidentările se pot produce:
1. la contactul direct cu substanța/materialul/produsul folosit pentru
alimentare;
2. datorită activităților specifice de alimentare;
3. datorită unor activități conexe.
Măsuri imediate de prevenire a unor astfel de
incidente:
a. Asigurarea de protecții integrate și de dispozitive specifice de
protecție pentru mașini și utilaje- incluzând alimentările (de exemplu un
dispozitiv de blocare a pornirii unei prese cât timp se introduce materialul)-
barierele și alte dispozitive de protecție trebuie să prevină contactul
corpului lucrătorilor care se ocupă de alimentare cu zonele periculoase ale
mașinilor și utilajelor; dispozitivele sesizoare de prezență trebuie să
detecteze prezența umană în zonele periculoase și să întrerupă funcționarea
acestora
b. Proceduri și bune practici de securitate- trebuie să existe și să fie
implementate bune practici pentru alimentarea în siguranță a mașinilor – este utilă
existența unor proceduri de verificare a integrității alimentărilor- din punct
de vedere al SSM- atunci când alimentarea nu se face constant;
c. Protecție personală- echipamentele individuale de protecție (EIP) trebuie distribuite în mod regulat (acolo unde este
cazul și atunci când celelalte forme de protecție nu asigură securitatea necesară în muncă) ; distribuirea
echipamentelor trebuie să țină cont de caracteristicile fiziologice
(dimensiuni) ale personalului care le va purta; , personalul trebuie
instruit în folosirea lor corectă și
verificat periodic ca să le folosească;
Măsuri pe termen mediu și lung
a. Înlocuiți alimentările care prezintă pericol în sine cu materii
prime/materiale mai puțin periculoase;
b. Minimizați expunerea lucrătorilor în procesul de alimentare;
c. Determinați ca în zona de alimentare să nu intre decât personal
autorizat;
d. Asigurați schimbul de proceduri de bună practică și actualizarea
acestora- în domeniul dvs. de activitate;
Linkuri utile: www.iapa.ca
Această
fișă nu înlocuiește documentația prevăzută de legislația în vigoare,
de normativele existente sau de documentele specifice unității economice.
Fișa urmărește să dea elemente
suplimentare, necesare pentru dezvoltarea unui plan de intervenție care să
conducă la transformarea punctelor slabe identificate de auditul prin metoda
celor 10 elemente în puncte tari.
Orice plan de intervenție realizat se
recomandă a fi validat de către personal de specialitate din domeniul SSM
.Este de dorit ca aceste planuri- înainte de implementare și în timpul
validîării să fie validate și avizate și de personalul de specialitate din
Inspecția Muncii.
Se recomandă utilizarea fișei împreună
cu instrumentul de auditare dezvoltat precum și împreună cu documentația de SSM
aplicabilă pentru elementul respectiv.
Informații suplimentare pot fi obținute
la adresa safetyinknowledge@ gmail.com.
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu