Legile funcționării unui univers fizic- post-industrial eventual, așa cum arată România- spun că dacă nu se fac intervenții din exterior pentru a fi echilibrat sistemul- entropia acestuia crește, la un moment dat controlul sistemului fiind imposibil.
Sistemul industrial construit în perioada comunistă este aproape în întregime demantalat. Întreprinderile au fost închise în majoritatea cazurilor, o parte din instalații dezafectate. Au rămas întreprinderi care încă funcționează la particulari , clădiri utilizate în alte scopuri precum și o serie de instalații care n-au fost încă dezafectate.
Statul român ar trebui să aloce bani- și încă bani serioși- pentru a realiza o hartă a acestor instalații și a stării în care se află ele acum .Au existat o multitudine de rezervoare, reactoare, diverse alte instalații- acum dezafectate- care constituie adevărate bombe cu ceas.
Cine să facă acest lucru ? Nu vom renunța să spunem că ISU este o formulă proastă și nefericită care trebuie desființată. O construcție precum ISU ar trebui să conțină și specialiștii și institutele de cercetare care pot contribui la prevenire- și i-aș enumera aici doar pe colegii de la Institutul de Sănătate Publică, pe cei de la INSEMEX și INCDPM-ul. Dacă n-ai cercetare- atunci riști să suferi înfrângere după înfrângere.
Organizarea ISU se bazează pe fost personal din Armată care n-are nici cunoștințele și nici competențele necesare pentru așa ceva. Cei cu adevărat performanți- respectiv pompierii și SMURD-ul- sunt totdeauna by-pasați și tărâți în ineficiență de către un astfel de personal.
Care ar fi soluția ? Desființarea ISU și renunțarea la tot personalul provenit din armată și care e nefuncțional (nu poate activa ca pompieri sau paramedici).
Constituirea la nivelul guvernului României a unui Corp de Prevenire a Riscurilor (CPR)- cu focalizare pe riscurile datorate activității industriale- și pe riscurile naturale. Finanțarea de către Guvern- în fiecare an- a unei ”Situații de risc”- și publicarea acesteia. Finanțarea cercetărilor necesare pentru prevenire.
La nivelul Guvernului constituirea unui comandament centralizat Armată- Pompieri- SMURD- pentru acțiunile imediate și pe termen mediu de mitigare a riscurilor. Realizarea de către CPR a unor scenarii de risc (e de neiertat că ISU n-a avut un astfel de scenariu- care să fie validat pe teren și pe care să se acționeze pentru prevenire prin amenzi, închidere de unități, etc.) și pregătirea respectivului comandament pentru acțiune în cazul unor astfel de scenarii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
-
Indicatori de performanță în domeniul securității și sănătății în muncă Autor: M.E.Alina TRIFU Această lucrare se re...
-
Analiza cauzelor rădăcină este o metodă extrem de folosită de către managementul de performanță din firmele dezvoltate. Metoda este co...
-
Indicatori de performanță în domeniul securității și sănătății în muncă și nivele de maturitate Autor: ing. BADEA Daniel Onuț ...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu