ASPECTE GENERALE
Evaluarea generală a vulnerabilității unei întreprinderi constituie un lucru necesar atunci când dorim să realizăm o evaluare de risc sau un audit de securitate- constituind o etapă pre-operațională pentru un astfel de audit sau evaluare. Pe de altă parte, există de foarte multe ori necesitatea unei evaluări punctuale referitoare la o anumită instalație , grup de instalații sau lanț tehnologic. Până la defalcarea atenției asupra unor riscuri specifice este bine să știm dacă instalația în cauză este cu adevărat vulnerabilă și unde am putea elimina la sursă sau mitiga cauzele vulnerabilității sale. Eliminând sau mitigând aceste vulnerabilități este clar că în momentul evaluării riscurilor vor exista riscuri reziduale- de care nu avem cum să scăpăm- dar un nivel de riscuri categoric peste nivelul ALARP- cu alte cuvinte- dacă dorim să mitigăm în mod eficient riscurile trebuie să ne ocupăm de vulnerabilități.În acest sens, pe baza unor standarde operaționale provenind din domeniul militar s-a pus la punct o metodă de evaluare a vulnerabilității instalațiilor industriale- metodă care este gândită pentru a fi cuplată cu RBI (Risk Based Inspection). Pe baza acestei metode s-a realizat un prototip pentru un produs-program, câteva din cele mai semnificative aspecte fiind prezentate în imaginile din continuare.
CONCEPTE CARE AU STAT LA BAZA DEZVOLTĂRII PROTOTIPULUI
Metoda și programul sunt gândite pentru cei care au în responsabilitate securitatea instalațiilor- așa numiții ”safety asset accountable”. Metoda realizează o multi-evaluare pe 3 axe principale:
a. vulnerabilitatea instalației față de atacurile malevvolente din exterior și interior;
b.vulnerabilitatea instalației față de contactul cu mediul și datorită procesului specific de producție în timp
c. vulnerabilitatea față de performanțele inițiale pentru care a fost proiectată instalația.
Față de alte metode- aceasta este gândită pentru a fi folosită de către tehnicienii și inginerii din interiorul unității economice unde se face această evaluare punctuală. Programul este astfel conceput încât să poată fi rulat de pe un dispozitiv mobil
ASPECTE SPECIFICE
Figurile următoare prezintă câteva aspecte specifice.
Figura 1- Pagina de start
Figura 2-Componentă de instruire asupra metodei și programului- 1
Figura 3-Componentă de instruire asupra metodei și programului- 2
Figura 4-Componentă a chestionarului aferent
Figura 5-Identificarea punctelor de vulnerabilitate
Figura 6-Procesarea rezultatelor
CONCLUZII
Metoda prezintă o eficiență deosebită în simplificarea procesului de evaluare și în eficientizarea acestuia. În cadrul acțiunilor malevolente sunt incluse inclusiv acțiunile fără intenție- dar determinate de către operatorii umani din nepricepere, eroare sau insuficientă instruire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu