Această procedură reprezintă prima etapă în definirea unor scenarii de
mediu. Aceste scenarii sunt extrem de utile pentru managementul unității pentru
că îi prezintă la ce ar putea să se aștepte dacă managementul de mediu
Procedura a fost dezvoltată pe baza documentației [i] [ii] [iii] Procedura definește
riscurile principale de mediu- așa cum rezultă acestea din experiența acumulată
în domeniu de mai mult de 40 de ani – precum și legătura între riscuri și cele
mai frecvente contexte în care se produc acestea.
Tabelul 1
|
RISCURI DE
MEDIU ȘI CONTEXTUL MANIFESTĂRII ACESTORA
|
|||
|
RISCURI
DIRECTE
|
RISCURI
INDIRECTE
|
RISCURI
LEGATE DE PRODUS/SERVICIUL OFERIT
|
RISCURI
COLATERALE
|
Explicație
|
Aceste
riscuri sunt generate de activitățile directe ale unității economice și de
procesele tehnologice ale acesteia/produsele rezultate.
|
Aceste
riscuri sunt generate de evenimente accidentale care implică unitatea
economică
|
Aceste
riscuri sunt generate de către produsul/ serviciul oferit și de efectele sale
asupra mediului
|
Riscuri
provocate de aspecte colaterale.
|
Exemple
|
Accidentele
majore- de tip Bhopal- sau Deepwater care provin din activitățile directe ale
unității economice – eliberarea accidentală în atmosferă a peste 45 de tone
de derivat de cianură- în cazul Bhopal.
|
Situații
în care fenomene naturale conduc la degradarea/ deteriorarea unor structuri
și evenimente de mediu- de exemplu sacii de plastic cu îngrășăminte lăsați la
marginea unui teren agricol și afectați de ploaie- amestecul de apă cu
substanțe de tip îngrălșământ s-a infilitrat în pânza freatică afectând
alimentarea cu apă a localităților învecinate
|
Pungile
de plastic oferite de supermarket-uri – care nu sunt biodegradabile- și
afectează corespunzător mediul.
|
Locația
unei unități economice de tip fast-food sau transportul pe o distanță mai
lungă a lucrătorilor unei alte unități folosind mijloace auto- în acest caz,
chiar dacă unitatea în sine nu este poluantă ea afectează mediul prin acest
transport.
|
Următorul tabel oferă diversele nivele de gravitate care pot rezulta din
combinația tipurilor de riscuri cu contextul respectiv însoțite de explicațiile
necesare.
Tabelul 2
RISC
|
RISCURI
DIRECTE
|
RISCURI
INDIRECTE
|
RISCURI
LEGATE DE PRODUS/SERVICIUL OFERIT
|
RISCURI
COLATERALE
|
CONTEXT
|
|
|
|
|
Desfășurarea
normală a procesului de producție sau servicii
|
||||
|
||||
|
||||
Desfășurarea
normală a procesului de producție sau servicii cu instalații în curs de
degradare
|
|
|
||
Desfășurarea
normală a activității în condiții meteo nefavorabile
|
|
|
||
Desfășurarea
anormală a activității *
|
|
|
|
|
Unitatea
nu își desfășoară activitatea la momentul producerii evenimentului
|
|
|
|
|
* Cazul în care cel puțin unul din componentele sistemice- operator uman-
sarcină/mijloc de îndeplinire a sarcinii- nu îndeplinesc specificațiile
prevăzute- de exemplu sunt angajați muncitori necalificați pentru
umplerea/golirea/ repararea unui recipient conținând substanțe chimice toxice.
Folosind codificarea bazată pe culori managementul poate observa cât mai
repede combinațiile negative (nuanțe de roșu) și, într-o abordare managerială pro-activă își poate concentra
resursele și proiecta/implementa activitățile astfel încât să evite
respectivele probleme.
[1] În acest caz riscurile
sunt mici. Situația conceptualizată aici presupune inclusiv un management
corespunzător al riscurilor în general și al riscurilor de mediu în special.
[2] Și în acest caz vorbim de
riscuri nesemnificative. Definițiile date în tabelul anterior arată că
evenimentele accidentale- care pot afecta unitatea economică trebuie (și sunt) să fie contracarate de
acțiuni preventive.
[3] În această situație-
produisul sau serviciul oferit nu mai este sub controlul unității economice-
deci nu se poate spune ceva extrem de concret despre gravitatea riscurilor. O
anumită jucărie- inofensivă dacă este folosită cum trebuie- este aprinsă într-un
cerc de copii- gazele rezultate provocând rănirea gravă a acestora.
[4] Riscuri nesemnificative
din punct de vedere al gravității dar care pot afecta atât brand-ul firmei (de
exemplu un ambalaj prost proiectat care provoacă scurgerea unor sticle atunci
când sunt puse în poziție orizontală) sau starea de curățenie a unui oraș (un
chioșc de tip fast-food).
[6] În acest caz există
riscul declanșării unui eveniment datorat unui produs chiar pe linia de
fabricație- de exemplu explozia unui proiectil a cărui focos a fost montat
necorespunzător datorită jocului produs din degradarea mașinii.
[7] Deși există posibilitatea
unor evenimente semnificative- un management corespunzător poate rezolva
problema.
[8] Combinația între
condițiile nefavorabile și un eveniment accidental poate fi chiar mai
periculoasă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu