sâmbătă, 6 septembrie 2014

Audit de conformitate al SSM pe Legea 319/2006- BAZELE DEZVOLTĂRII SISTEMULUI DE AUDITARE

ASPECTE GENERALE


Legea 319/2006 este legea fundamentală care reglementează desfășurarea activităților de Securitate și Sănătate în Muncă (SSM) la nivelul României. 
Orice fel de audit SSM ar trebui să înceapă cu un audit de conformitate bazat pe legea fundamentală din domeniul protecției muncii, de aceea am început dezvoltarea unui sistem care să realizeze un astfel de audit. 
Obiectivul principal urmărit de acest sistem de auditare e să determine conformitatea  unității economice auditate cu Legea 319/2006. 
Sistemul este gândit să funcționeze după următoarea schemă, prezentată în figura 1.
Figura 1. Schema de funcționare a sistemului de audit

Se parcurg articolele legii, cele semnificative pentru obiectivul propus fiind introduse în audit. Acesta dă ca și rezultate primare de interes- Punctele Slabe identificate. Sistemul realizează interpretarea rezultatelor precum și transmiterea acestora prin e-mail.


IPOTEZE DE LUCRU


1. Legea 319/2006 - sau măcar componentele sale- vor rămâne în vigoare pentru cel puțin 5 ani . Durabilitatea unei legi este o condiție necesară pentru un astfel de sistem de auditare- se poate vedea că legea are deja 8 ani de când este în vigoare fără modificări majore. 

2. Auditul de conformitate cu legea nu ține cont de profilul unității economice auditate- pentru că legea se aplică în mod unitar- în afară de cazurile prevăzute.

3.Sistemul de metrici folosit trebuie adaptat la documentul care stă la baza auditării. Cel mai simplu mod de a realiza acest lucru este :


  1. Folosind un sistem de audit cu 2 posibilități de răspuns (DA- unitatea este conformă cu articolul auditat sau NU- unitatea nu este conformă);
  2. Considerând orice fel de punct slab identificat ca fiind necesar de remediat imediat. Dacă o unitate auditată are unul sau mai multe puncte slabe înseamnă că Legea 319 nu este respectată- iar unitatea trebuie să-și remedieze imediat aceste puncte slabe, nefiind acceptabile acțiuni de mitigare pe termen mediu sau lung;
4. Subiectivitatea inerentă oricărui tip de audit  poate fi remediată  prin verificări pe teren. 


ANALIZA OPERAȚIONALĂ A TEXTULUI LEGISLATIV


În urma analizei operaționale a textului de lege a fost realizată schema  prezentată în figura 2.

Figura 2 Rezultatul analizei operaționale

Rezultatul analizei operaționale arată că nivelul 2 este cel mai important din punct de vedere al obiectivelor urmărite. În același timp nu trebuie neglijate celelalte 6 nivele- care vor fi incluse ca și cunoștințe necesare pentru managementul de specialitate. 


Un comentariu:

Dragomir Dascalu spunea...

Cred ca a venit timpul ca L319/2006 sa suporte unele modificari tinand cont de problemele intampinate in practica.