Treceți la conținutul principal

MIND (YOUR) SAFETY ! SAFETY MATTERS - lansarea programuluiINCDPM a susținut împreună cu un consorțiu format din ACT coordonator (INspecția Muncii Portugheză), Universitatea din Aveiro, Universitatea din Girona, Universitatea Tehnică din Delft, institutul nostru omolog din Cehia și o organizație denumită AFTEBI o propunere în cadrul call-urilor din programul ERASMUS +, proiecte strategice în martie 2015. Propunerea a fost evaluată și aprobată spre finanțare- noul proiect întinzându-se pe 3 ani (2015-2018) și urmărind realizarea unor instrumente didactice pentru domeniul SSM, instrumente cu aplicație mai ales pentru persoanele tinere cu pregătire medie, fie că se află în ciclul gimnazial, fie că este vorba de tineri incluși deja în forme de activitate plătită.
Între 24-31 Ianuarie 2016 s-au desfășurat la Aveiro, Portugalia- lucrările dedicate lansării proiectului. Pe lângă lansarea propriu-zisă care a avut loc în ziua de 24 Ianuarie , s-au desfășurat sesiuni de instruire în cadrul Universității din Aveiro (universitatea pe locul 400 din topul mondial) precum și sesiuni de brainstorming focalizate pe realizarea primei etape din cadrul acestui proiect.
La aceste activități au participat din partea INCDPM ”Alexandru Darabont” dna. ing. Alina Trifu și dl. dr.ing. Ștefan Kovacs, coordonatorul tehnic din partea INCDPM.
În cadrul discuțiilor s-a stabilit planificarea activităților dedicate finalizării primei etape precum și alte activități organizatorice.
S-a stabilit că se va urmări realizarea unor referențiale care să devină obligatorii la nivel UE și de asemenea realizarea unei calificări unice la nivel UE- cea de formator SSM.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

IDENTIFICAREA ȘI ANALIZA CAUZELOR RĂDĂCINĂ -1

Analiza cauzelor rădăcină este o metodă extrem de folosită de către managementul de performanță  din firmele dezvoltate. Metoda este considerată ca o metodă primară- care trebuie utilizată în primele faze ale analizei specifice procesului managerial. Ne propunem să prezentăm o metodă de analiză a cauzelor rădăcină care să poată fi aplicată atât pentru managementul calității cât și pentru managementul securității – ținând seama de faptul că în cea mai mare parte, cauzele rădăcină ale problemelor de calitate și problemelor de securitate și sănătate sunt comune. Figura 1 prezintă modul  global de analiză pentru cauzele rădăcină Din figură se poate observa că avem 2 procese distincte: ·         -un proces de identificare- care va fi realizat pe baza metodei cunoscute și ca 5 W ( 5 Why); ·         -un proces de analiză; procesul de analiză urmărește: o   stabilirea cauzelor specifice managementului calității și managementului de SSM; o   ierarhizarea cauzelor identificate;

Figura 1  Structurare…

VULNERABILITY METRICS AND KPI

KPI definitionA key performance indicator(KPI) is a measure of performance, commonly used to help an organization defineand evaluate how successful it is, typically in terms of making progress towards its long-term organizational goals.
–KPIs provide business-level context to security-generated data –KPIs answer the “so what?” question –Each additional KPI indicates a step forward in program maturity –None of these KPIs draw strictly from security data
COBITControl Objectives for Information and Related Technology (COBIT) is a framework created by ISACA for information technology (IT) management and IT governance. It is a supporting toolset that allows managers to bridge the gap between control requirements, technical issues and business risks. COBIT was first released in 1996; the current version, COBIT 5, was published in 2012. Its mission is “to research, develop, publish and promote an authoritative, up-to-date, international set of generally accepted information technology control obj…

APLICAȚII ALE GRAFULUI DE RISC-1

Așa după cum s-a văzut dintr-o postare trecută, graful de risc poate fi un instrument util- și nu numai în cazul bolilor profesionale. Vom adapta în continuare  teoria existentă la teoria și practica din România și vom detalia câteva aspecte considerate de interes.
Este interesant de adaptat  graful de risc pornind de la clasicul sistem Om-Mașină folosit în practica de specialitate din domeniul SSM din România. În acest sens, folosind experiența existentă și datele statistice putem dezvolta în mod corespunzător- așa cum se prezintă în continuare în acest material.
Tabelul 1- Atribute folosite în graf Atribut Descriere I (Inițiatori) Operator(O): a. operator pregătit necorespunzător[1] b.operator malevolent [2] c.operator surprins de un eveniment neprevăzut datorat sarcinii[3] d. operator surprins de un eveniment neprevăzut datorat mașinii;[4] e. operator surprins de un eveniment neprevăzut datorat mediului/factorilor naturali. [5] Sarcină(S): a. sarcină incorect formulată- care dete…