Treceți la conținutul principal

MIND (YOUR) SAFETY ! SAFETY MATTERS - lansarea programuluiINCDPM a susținut împreună cu un consorțiu format din ACT coordonator (INspecția Muncii Portugheză), Universitatea din Aveiro, Universitatea din Girona, Universitatea Tehnică din Delft, institutul nostru omolog din Cehia și o organizație denumită AFTEBI o propunere în cadrul call-urilor din programul ERASMUS +, proiecte strategice în martie 2015. Propunerea a fost evaluată și aprobată spre finanțare- noul proiect întinzându-se pe 3 ani (2015-2018) și urmărind realizarea unor instrumente didactice pentru domeniul SSM, instrumente cu aplicație mai ales pentru persoanele tinere cu pregătire medie, fie că se află în ciclul gimnazial, fie că este vorba de tineri incluși deja în forme de activitate plătită.
Între 24-31 Ianuarie 2016 s-au desfășurat la Aveiro, Portugalia- lucrările dedicate lansării proiectului. Pe lângă lansarea propriu-zisă care a avut loc în ziua de 24 Ianuarie , s-au desfășurat sesiuni de instruire în cadrul Universității din Aveiro (universitatea pe locul 400 din topul mondial) precum și sesiuni de brainstorming focalizate pe realizarea primei etape din cadrul acestui proiect.
La aceste activități au participat din partea INCDPM ”Alexandru Darabont” dna. ing. Alina Trifu și dl. dr.ing. Ștefan Kovacs, coordonatorul tehnic din partea INCDPM.
În cadrul discuțiilor s-a stabilit planificarea activităților dedicate finalizării primei etape precum și alte activități organizatorice.
S-a stabilit că se va urmări realizarea unor referențiale care să devină obligatorii la nivel UE și de asemenea realizarea unei calificări unice la nivel UE- cea de formator SSM.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

IDENTIFICAREA ȘI ANALIZA CAUZELOR RĂDĂCINĂ -1

Analiza cauzelor rădăcină este o metodă extrem de folosită de către managementul de performanță  din firmele dezvoltate. Metoda este considerată ca o metodă primară- care trebuie utilizată în primele faze ale analizei specifice procesului managerial. Ne propunem să prezentăm o metodă de analiză a cauzelor rădăcină care să poată fi aplicată atât pentru managementul calității cât și pentru managementul securității – ținând seama de faptul că în cea mai mare parte, cauzele rădăcină ale problemelor de calitate și problemelor de securitate și sănătate sunt comune. Figura 1 prezintă modul  global de analiză pentru cauzele rădăcină Din figură se poate observa că avem 2 procese distincte: ·         -un proces de identificare- care va fi realizat pe baza metodei cunoscute și ca 5 W ( 5 Why); ·         -un proces de analiză; procesul de analiză urmărește: o   stabilirea cauzelor specifice managementului calității și managementului de SSM; o   ierarhizarea cauzelor identificate;

Figura 1  Structurare…

VULNERABILITY METRICS AND KPI

KPI definitionA key performance indicator(KPI) is a measure of performance, commonly used to help an organization defineand evaluate how successful it is, typically in terms of making progress towards its long-term organizational goals.
–KPIs provide business-level context to security-generated data –KPIs answer the “so what?” question –Each additional KPI indicates a step forward in program maturity –None of these KPIs draw strictly from security data
COBITControl Objectives for Information and Related Technology (COBIT) is a framework created by ISACA for information technology (IT) management and IT governance. It is a supporting toolset that allows managers to bridge the gap between control requirements, technical issues and business risks. COBIT was first released in 1996; the current version, COBIT 5, was published in 2012. Its mission is “to research, develop, publish and promote an authoritative, up-to-date, international set of generally accepted information technology control obj…

EVALUAREA MAȘINILOR-UNELTE- EXEMPLU

Este prezentat în continuare un exemplu de completare al documentelor referitoare la evaluarea mașinilor-unelte din punct de vedere al securității și sănătății în muncă- pentru noul sistem de evaluare  care va fi dezvoltat în cadrul INCDPM ”Alexandru Darabont”


Presupunem că analizăm o mașină de găurit verticală, alimentată la curent electric. Fiind un model mai vechi mașina nu dispune de dispozitive de protecție speciale. Exemplul de completare  este dat în continuare. Evaluatorul completează  mai multe fișe principale, fiind sprijinit în această activitate și de un specialist din cadrul facilității evaluate, specialist care cunoaște bine respectivele mașini unelte. Pe baza fișelor principale se completează Raportul de îmbunătățire al situației SSM și Planul de măsuri. Imaginea mașinii de evaluat este dată în continuare.
Figura 1 Mașina-unealtă evaluată
Se poate observa faptul că mașina este carcasată etanș, fără a avea însă dispozitive de protecție sau protectori. Există o cheie de regla…